Het mannelijke hormoon testosteron heeft een invloed op de ontwikkeling van de geslacht kenmerken waardoor jongens mannen worden. Op de volwassen leeftijd is het hormoon onmisbaar om de spieren, de botten, de hersenen, de prostaat en ook de huid goed te laten werken.
Testosteron regelt onder andere de vetregulatie en de opslag hiervan, de bloeddruk, het bloedsuiker gehalte, het stimuleert het aanmaken van beenmerg en heeft een positief effect op de stevigheid van de botten en ook de groei van de spieren. Het hormoon heeft verder ook een duidelijke invloed op hoe sterk en stevig de erectie is, hoe de prostaat zijn werk doet en ook bij de aanmaak van het sperma. Het geslachtshormoon testosteron heeft dus een belangrijke rol bij het libido van de man. Ook heeft het een belangrijke rol om depressies te helpen voorkomen.
Het is een natuurlijk proces, dat het testosterongehalte afneemt, naarmate men ouder wordt. Hierdoor kunnen er verschillende klachten ontstaan. Het gaat onder andere om de volgende klachten. Denk hierbij aan:
- Een afname van de energie en je niet zo lekker voelen
- Minder zin in seks en minder sterke of goede erecties
- Een afname van de spiermassa en een afname van de spierkracht
- Een toename van de vetmassa en het buikvet
- Botontkalking
- Een vermindering van de lichaamsharen (ook minder baardgroei)
- Een depressiever gevoel
Hoe komt het dat er minder testosteron is of een testosterontekort?
De hoeveelheid van het hormoon testosteron in je bloed neemt af naarmate je ouder bent. Je hebt je piek op en rond je 25e verjaardag. Wanneer je rond de 75 jaar oud bent dan zal de testosteron spiegel nog maar 65 procent zijn van een jong volwassen man. Het kan bij sommige mannen nog lager zijn, waardoor onder andere de bovenstaande klachten kunnen ontstaan. Het wordt ook wel hypogonadisme of late onset hypogonadism genoemd.
De criteria om een verwijzing te krijgen voor een testosteron tekort
Als de huisarts merkt dat een normale behandeling niet goed is of niet voldoende is voor een erectie stoornis of andere soortgelijke klacht dan is het mogelijk voor de dokter om te denken, dat het om een testosteron tekort gaat. De diagnose wordt gesteld bij een testosterondeficiëntie in combinatie met symptomen, zoals prikkelbaarheid, gebrek aan motivatie of energie, spierzwakte, minder zin in seks, stemmingsverandering en ook moeheid. Een gering volume bij de testes, weinig lichaamsharen, weinig spiermassa en meer visceraal vet zijn ook tekenen voor de arts om hier naar te kijken.
De huisarts kan dan twee keer een testosterongehalte test uitvoeren. Ze worden altijd voor 10 uur in de ochtend gedaan. Wanneer blijkt dat het testosteron bij beide metingen lager is dan 12 nmol/l dan kan men een doorverwijzing naar een uroloog krijgen voor verder onderzoek.
Het onderzoek naar een testosteron tekort
Er zal eerst een fysiek onderzoek gebeuren naar het volume van de testes, de spiermassa, de toename van het visceraal vet en de lichaamsbeharing. Ook zal men een dosering bepalen van het testosterongehalte in het bloed. Ook een SHBG onder zoek zal worden uitgevoerd. Het is een onderzoek naar de molecule welke testosteron vervoert. De dosering van het biologische testosteron laat duidelijk zien wat de hormonale potentie is. Het onderzoek wordt pas gedaan na een meting van de daling van het totale gehalte aan testosteron.
De behandeling van het testosteron tekort
Een testosteron tekort kan gemakkelijk behandeld worden door testosteron toe te dienen. Het kan in meerdere vormen gebeuren. Het is belangrijk om de juiste hoeveelheid testosteron te gebruiken, omdat anders de behandeling nadelige effecten kan hebben. Het is dus belangrijk om voorzichtig te zijn. Het doel van de behandeling is om ervoor te zorgen dat er een aanvulling komt op wat het lichaam normaalgesproken zelf zou aanmaken aan testosteron. En natuurlijk dan ook tot dat niveau.